Storify Publishing
ting

Ada Caël

Bakom namnet Ada Caël hittar man mig, Micaela Ådahl.

Tillsammans med min man och vår son är jag bosatt i Hälsingland. Detta underbara, mytiska landskap som jag är så förälskad i. Här är naturen, folktron och andan, som är så unik för Norrland, så påtaglig och inspirerande.

Som liten var jag en dagdrömmare med huvudet bland molnen. Jag drömde mig bort och kunde med lätthet fantisera ihop historier om saker jag såg framför mig. Jag har tyckt om böcker och sagor så länge jag kan minnas och det har jag inte vuxit ifrån. Tvärtom. Sagor och äventyr är det jag värderar högst i litteratur och på film.

Jag skrev dagbok under större delen av min barndom och vidare som tonåring. När jag till slut tyckte mig tillräckligt säker på engelska så bytte jag språk på dagboken för att någon ovälkommen läsare inte skulle orka läsa igenom den. Därför föredrar jag egentligen fantasy på engelska för den känns nästan mer som sanning än fiktion då. Drömmen är att översätta det jag skriver för att ge sagan en större räckvidd.

Vad jag kan minnas har jag gått runt med idéer på böcker i huvudet större delen av mitt liv men det tog tid att sätta sig ned och skriva den som inte ville släppa taget om mig. I närmare tio år har jag haft den här sagan i skallen men tvekat på om jag kan få ur mig den fram tills jag blev mammaledig. Det var då tid och fokus infann sig.

Det var den häftigaste upplevelsen i mitt liv. Att få bygga och forma den här världen, fylla den med väsen som är minst lika levande som de personer jag har runt omkring mig, har varit fullkomligt underbart. Ett privilegium. Det var med det här manuset som jag upptäckte kärleken till att själv också få vara den som berättar historien. Själv läser jag främst YA-fantasy och därför blir det naturligt att det är den genren jag skriver.