Jag bor i Patterson, ett litet samhälle i staten New York. Sedan 1993 har USA varit mitt hem med adresser i olika stater. Utbildad till akupunktör, arbetar jag nu hemifrån där make, två halvt utflugna barn, fyra alpackor, sex hundar, och en katt huserar.
Som liten i Kiruna älskade jag att skriva berättelser, ordentligt nerplitade i ett sådant skrivhäfte man fick i skolan. Oftast handlade de om hur jag på något vis hittade en häst som naturligtvis fick bo i garaget. I tonåren kom jag av mig, men det skavde i mig - jag ville skriva men hade inte hittat historien som behövde berättas.
Den kom till mig när jag läste Maja Hagermans ”Käraste Herman” som handlar om professor Herman Lundborg. Alla aspekter av hans liv avhandlas, men vad som kittlade min fantasi var kapitlen om hans älskarinna, senare hustru, Maria Isaksson. Hon var ju trots allt min mammas faster.
Vi hade en av Lundborgs böcker i bokhyllan, komplett med bilder. Ansikts- och helkroppsbilderna var väldigt fascinerande tyckte jag, men när jag undrade vad det handlade om fick jag aldrig något riktigt svar av mamma. Texten var på tyska.
Jag bestämde mig. Majas historia måste berättas. Problemet var att hennes flytt till Uppsala hände för så länge sedan (1926) så det var skralt med källor, vilket i sig blev en välsignelse för då kunde jag skildra min egen tolkning av hennes tio första år i Uppsala. Ett liv i professor Lundborgs skugga.
Vi får träffa personer som har haft sin plats på jorden, men också några som är födda ur min fantasi.
En gripande historisk roman om kärlek och mod baserad på en sann berättelse om rasbiologen professor Herman Lundborg och hans norrländska älskarinna Maja Isaksson.
Hösten 1926 tar Maja Isaksson det djärva steget att lämna sitt hem och sin trygghet. Med en enkelbiljett till Uppsala i fickan kliver hon på tåget i Nattavaara. I Uppsala väntar jobbet som städerska på rasbiologiska institutet och ett liv med sin stora kärlek, den kontroversielle professor Lundborg.
Snart blir Maja varse att verkligheten i Uppsala är långt från den hon förväntat sig. Ryktena om "lapphäxan" som förvridit professorns sinne når hennes öron, och blickarna från Uppsalaborna talar sitt tysta språk. Maja tvingas leva i skuggan av Lundborg, och när hon blir gravid inträffar det som inte får hända. En mardröm tar sin början, och dess konsekvenser är oöverstigliga.
"En enkel till Uppsala – Majas resa" är inte bara en sann berättelse från Sveriges mörka baksida med världens första rasbiologiska institut som fond, det är framför allt Majas historia som är hjärtat i berättelsen, en stark kvinna från samhällsmarginalen på 1920-talet som vågade gå sin egen väg.
Författaren Ellika Shilling, brorsdotterdotter till Maja, skildrar Majas öde med ett språk som fångar läsaren och målar en varm och levande bild av den kärva situation som Maja befann sig i. Följ med på Majas resa genom livets prövningar och glädjeämnen i en tid som format vår värld.