Storify Publishing
Majas resa

Ellika Shilling

Jag bor i Patterson, ett litet samhälle i staten New York. Sedan 1993 har USA varit mitt hem med adresser i olika stater. Utbildad till akupunktör, arbetar jag nu hemifrån där make, två halvt utflugna barn, fyra alpackor, sex hundar, och en katt huserar.

Som liten i Kiruna älskade jag att skriva berättelser, ordentligt nerplitade i ett sådant skrivhäfte man fick i skolan. Oftast handlade de om hur jag på något vis hittade en häst som naturligtvis fick bo i garaget. I tonåren kom jag av mig, men det skavde i mig - jag ville skriva men hade inte hittat historien som behövde berättas.

Den kom till mig när jag läste Maja Hagermans ”Käraste Herman” som handlar om professor Herman Lundborg. Alla aspekter av hans liv avhandlas, men vad som kittlade min fantasi var kapitlen om hans älskarinna, senare hustru, Maria Isaksson. Hon var ju trots allt min mammas faster.

Vi hade en av Lundborgs böcker i bokhyllan, komplett med bilder. Ansikts- och helkroppsbilderna var väldigt fascinerande tyckte jag, men när jag undrade vad det handlade om fick jag aldrig något riktigt svar av mamma. Texten var på tyska.

Jag bestämde mig. Majas historia måste berättas. Problemet var att hennes flytt till Uppsala hände för så länge sedan (1926) så det var skralt med källor, vilket i sig blev en välsignelse för då kunde jag skildra min egen tolkning av hennes tio första år i Uppsala. Ett liv i professor Lundborgs skugga.

Vi får träffa personer som har haft sin plats på jorden, men också några som är födda ur min fantasi.