Kraschkurs

Hans-Christian Höie

Jag kommer ursprungligen från Norge men bor sedan 2005 i Stockholm och skriver på svenska. På fritiden springer jag orientering och är även banläggare. Jag har tidigare gett ut flera musikalbum med egna sånger och kompositioner. På senare år har jag bytt fokus till skönlitterärt skrivande och 2021 släpptes min debutbok ”Relatörerna”.

Jag har studerat litteraturvetenskap, psykologi och musikvetenskap. Som författare försöker jag kombinera vissa ”skönlitterära” grepp, såsom symboler och liknelser, med en spännande, engagerande handling och en dos humor. Min roman ”Kraschkurs” rör sig i gränslandet mellan feelgood och relationsroman. Jag har även testat att skriva deckare. Under förra året påbörjade jag två nya romaner – en i samma genre som ”Kraschkurs” och en kriminalroman.

”Kraschkurs” känns som min viktigaste berättelse hittills. Båda huvudkaraktärerna, Leo och Kim, har i viss mån inspirerats av mig själv. I likhet med Kim har jag jobbat extra som kontaktperson. Under större delen av mitt yrkesliv har jag varit vårdare och boendestödjare inom psykiatrin. På ett privat plan har jag sedan barnsben känt mig annorlunda, men utan att förstå varför.

För några år sedan fick jag diagnosen ”autismspektrumtillstånd”, som fångar in människor med ett brett spektrum av individuella egenskaper. Eftersom jag diagnosticerades ganska sent i livet känns det som att jag har ena benet i det vanliga, ”neurotypiska” samhället och det andra i en annorlunda upplevelse av världen. Många blir överraskade när jag berättar om min diagnos. I boken representerar Kim en ”neurotypiker” medan Leo upplever världen och den sociala samvaron på sitt eget autistiska sätt. De får tampas med varandras olikheter, men båda inser i längden att de har mycket att vinna på att försöka förstå varandra.