Storify Publishing
Emmi

Henrik Nilsson Thelander

Jag är född 1976 och bor i Genarp utanför Lund med fru och två döttrar.

Hösten 2020 romandebuterade jag med ”Iskungen” – som är en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga för barn och ungdomar. ”Iskungen” har fått en mängd fina recensioner bl.a. från Bibliotekstjänst. Den har även tilldelats litteraturbidrag från Statens kulturråd och fått deras stämpel ”En garanterat bra bok”.

Hösten 2023 kommer jag att släppa min andra roman ”Emmi” här på Storify Publishing. Det är en fantasifull och äventyrlig berättelse i samma anda som ”Iskungen” men den har mer inslag av en klassisk spökhistoria.

Mina berättelser utspelar sig oftast i skymningslandet mellan dröm, fantasi och verklighet. Ett genomgående tema för dem alla handlar om den lilla människans utsatthet och storhet samt våra rädslor och modet att våga möta dem. Mina huvudkaraktärer är ibland med om fantastiska saker, men de är inga superhjältar utan brottas med tankar, känslor och tillkortakommanden som många känner igen sig i.

Jag är utbildad arkitekt och jobbar både som stadsplanerare och som författare. Utöver mitt författande tycker jag om att skriva och spela musik. Jag har spelat i band sedan tonåren och gör det fortfarande.

Emmi

"Emmi fångar läsaren redan på första sidan och när man väl har börjat läsa är det nästan omöjligt att sluta. Nilsson Thelander har lyckats skapa en berättelse som både berör ensamhet, utanförskap och vänskap förpackat i en riktigt läskig spökhistoria, helt enkelt mästerligt. Helhetsbetyg: 5 av 5."
– Lina Bäckström, BTJ-häfte 203:23

”Vi borde leta efter henne, Lovis. Det är inte normalt att ingen bryr sig om att en flicka är borta från skolan i flera veckor. Inte ens i en liten skithåla som denna. Inte ens med allt det konstiga som händer här. Hur stor skogen än är finns hon där ute någonstans, och vi borde ge oss ut och leta rätt på henne.”

Systrarna Lovis och Iris flyttar med sin ensamstående mamma till en by långt ute på landsbygden. De upptäcker snart att det är något som inte stämmer. Något oförklarligt och ondskefullt håller på att ta över människorna och Emmi, den underliga flickan som bor ute i skogen och den enda som vill vara deras vän, försvinner spårlöst.

”Emmi” är en fantasifull spänningsroman och spökhistoria om utanförskap, ensamhet, vänskap, sorg och modet att tro på sig själv och stå upp för den man är.

Om ”Iskungen”, 2020:
"Iskungen är en mycket välskriven historia. Författaren Henrik Nilsson Thelander ger läsaren fina miljöer, vänskap, massor av magi och spänning.” Helhetsbetyg: 4 av 5.
Kerstin Hagstrand-Velicu. BTJ-häfte 20, 2020.