Stil och skam - en roman om modevärlden

Katarina Tisell

Jag  har lång erfarenhet av att ha jobbat som inköpare i modebranschen på företag som Åhléns, NK Retail, Filippa K, J.Lindeberg, Marc’O Polo, MQ Retail etc.

Många uppfattar modebranschen som glamorös och tänker att det är mycket resor, modemässor och cat walks. Visst, det är en liten del av jobbet. Men framförallt är det hårt jobb där du är ansvarig för snäva budgetar, och är tvungen att hålla tuffa deadlines. Om du jobbar med att ta fram kläder från grunden måste du anpassa tygvalet för att få fram ett försäljningspris som inte sticker iväg för högt.

Dina inköp baseras till största delen på vad kunderna vill ha, inte på vad du själv tycker är coolt och trendigt.

Jobbar du med att välja ur färdiga kollektioner är det samma sak. Du kanske tror på en produkt, men priset är alldeles för högt för din målgrupp och då måste du välja bort den.

Jag har under en längre tid funderat på att skriva en roman om mina erfarenheter och det var så boken “Stil och Skam - en roman om modevärlden” kom till. Boken handlar om ett modeimperium där allt verkar perfekt på ytan. Bakom kulisserna finns girighet, maktmissbruk och till och med olagliga metoder.

Är allt sant? Nja, alla eventuella likheter med verkligheten är bara tillfälliga, men det gör inte berättelsen mindre spännande. Läs den själv och se själv hur långt från verkligheten den verkligen är ... eller kanske inte är!